Nyheter

Gagnef: Historisk storsatsning på kommunens skolor

I Gagnef i Dalarna genomförs just nu en historisk storsatsning på kommunens skolor. På Djuråsskolan byggs en ny skolbyggnad för elever i årskurs F-6. Samtidigt byggs den befintliga byggnaden för skolans högstadieelever om och till. Även skolan och förskolan i byn Bäsna moderniseras. Skolfastigheterna har rivits och ska ersättas med en ny byggnad för förskola och elever i årskurs F-3.

Den nya skolbyggnaden i Bäsna ska inrymma fyra förskoleavdelningar, lokaler för elever i årskurs F-3 samt ett nytt tillagningskök. Under våren 2024 har samtliga byggnader på skolans tomt rivits. Markarbeten har genomförts och i slutet av juni var plattan för den nya skolbyggnaden klar. 

– Nu har arbetet med resning av väggar påbörjats, säger Andreas Håll, projektledare för Bäsnaskolan och Djuråsskolan på Gagnefs kommun, som är projektens byggherre.

Hösten 2025 räknar Gagnefs kommun med att de Bäsnaskolans nya lokaler ska stå inflyttningsklara. 

Nybyggnationen och renoveringen av Djuråsskolan samt Bäsna skola genomförs i strategisk partneringsamverkan mellan Gagnefs kommun och ByggPartner Dalarna.

– Vi valde strategisk partneringsamverkan eftersom projekten är relativt komplexa. Vi valde därför att involvera ByggPartner redan på ett tidigt stadium, säger Andreas Håll.

Projektet genomförs etappvis och inleddes med anläggande av en ny byggnad för låg- och mellanstadium, fritidshem och slöjdsalar. Våren 2024 påbörjades byggnationen av Djuråsskolans nya byggnad för F-6. Byggnaden har nu fått tätt tak och arbetet med mellanväggar samt invändiga arbeten, inklusive rör- och eldragning, pågår. Den första etappen av Djuråsskolan ska stå klar lagom till höstterminstarten 2025. 

Trästomme minimerar klimatpåverkan

Parallellt inleddes ombyggnationen av Djuråsskolans befintliga byggnad för eleverna i årskurs 7 till 9. I den fastigheten finns även administrationsavdelning, matsal, praktiskestetiska ämneslokaler samt gymnastiksal. Den sista etappen i om- och tillbyggnaden av Djuråsskolan beräknas stå klar i augusti 2027. Skolan får en stomme av trä, vilket både minskar fastighetens klimatpåverkan, förbättrar arbetsmiljön under byggtiden och ger en bättre skolmiljö.

FAKTA

Bäsnaskolan, nybyggnad av skola, Gagnef 

Tidplan: mars 2024–augusti 2025 

Byggherre: Gagnefs kommun

Byggentreprenör: Byggpartner i Dalarna

Djuråsskolan, renovering och tillbyggnad av skola, Gagnef 

Byggtid: oktober 2023-juni 2027 

Byggherre: Gagnefs kommun

Arkitekt: Mondo Arkitekter

Byggentreprenör: Byggpartner i Dalarna

På bilden: Djuråsskolan i Gagnef i Dalarna genomgår för närvarande en omfattande om- och tillbyggnad som beräknas stå klar 2027

Bild: Mondo Arkitekter