Nyheter

Nya bostäder när Hagalunds arbetsplatsområde utvecklas

Kommunstyrelsen i Solna har godkänt en detaljplan för utvecklandet av Hagalunds arbetsplatsområde. Detaljplanen, som bland annat innebär att nya bostäder ska byggas, är det första steget i en utveckling av hela arbetsplatsområdet.

Hagalunds arbetsplatsområde ska omvandlas till en levande stadsdel: Södra Hagalund. Det första stora projektet i den omfattande stadsutvecklingen blir nya kvarter i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund.

– Genom att bygga bostäder intill den nya tunnelbanestationen så nyttjar vi det goda kollektivtrafiknära läget och bidrar till en hållbar stadsutveckling. Området kommer ge plats för både boende, arbetsplatser och annan service, säger Martin Eliasson, byggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen innebär bland annat att 350 nya bostäder ska byggas i anslutning till den sydöstra uppgången för den kommande tunnelbanestationen. Vid stationsentrén, som planeras på Gelbgjutarevägen, föreslås även ett nytt torg.

Torget blir en attraktiv samlingsplats för verksamheter som till exempel caféer och butiker. I fastigheten Instrumentet 5 möjliggörs cirka 20 000 m² kontor. En förskola kommer också att byggas.

Kommunfullmäktige förväntas besluta om antagande av detaljplanen den 2 september 2024.

Illustration: Brunnberg & Forshed och Archus