Nyheter

Halmstad: Grönt ljus för hundratals nya bostäder

”Höstterminens” första sammanträde i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott är genomfört. Utskottet fattade bland annat beslut om försäljning av kommunala fastigheter och om planbesked som möjliggör för hundratals nya bostäder.

Det gällde bland annat bostadsplaner för Harplinge. Utskottet lämnade ett positivt planbesked för fastigheten Harplinge 8:2 som är en del av det större området som i översiktsplanen kallas för HAR4, där både kommunen och privata aktörer äger mark.

Området ligger till väster om de centrala delarna av Harplinge och ska enligt översiktsplanen och utbyggnadsplanen innehålla totalt 270 bostäder, förskola och gruppbostad för LSS.

På den delen av området som är Harplinge 8:2 vill den privata markägaren uppföra 200 nya bostäder. Bostäderna ska vara en blandning av villor-, par-, rad- och kedjehus i upplåtelseformerna hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt.

I samband med att det detaljplanearbetet startar planlägger även kommunen resterande mark i området, där det i linje med översiktsplanen och utbyggnadsplanen möjliggörs för fler bostäder, för en förskola och ett LSS-boende.

50 nya lägenheter för äldre kan möjliggöras på Söder

Utskottet lämnade också ett positivt planbesked för en påbyggnad på den kulturhistoriskt intressanta fastigheten Brandvakten 3 på Söder, där Slottsparkens äldreboende bedriver sin verksamhet.

Planbeskedet innebär att man ska utreda möjligheterna att göra en tillbyggnad av lågdelen i den befintliga bebyggelsen, vilket skulle innebära att ytterligare en högdel med sex våningar tillskapas. Det skulle i sin tur möjliggöra för 50 nya lägenheter för äldre.

Byggnaden uppfördes ursprungligen som polishus 1959-1962 och har på grund av sin karaktäristiska senmodernistiska stil ett särskilt kulturhistoriskt värde. Under kommande detaljplanearbetet ska särskild hänsyn tas till att säkra de värdena.

Fastigheten renoverades 1999 och anpassades för att kunna bedriva äldreboende, vilket det gjorts på platsen sedan 2001.

Kronobränneriet läggs ut till försäljning

Utskottet fattade också beslut om att lägga ut tre kommunala fastigheter till försäljning på öppna marknaden: Borgen 15 (mer känt som Kronobryggeriet) och Eketånga 2:167 och Villshärad 2:438 där det tidigare bedrivits förskoleverksamheter.

Försäljningarna blir en del i kommunens kontinuerliga arbete med att rationalisera sitt fastighetsbestånd. Det innebär att de fastigheter som inte nyttjas eller behövs till kommunalt ändamål kan läggas ut till försäljning på den öppna marknaden om det anses lämpligt.

Kronobränneriet är Halmstads äldsta industribyggnad och uppfördes år 1778. Den har varit i kommunal ägo sedan 1930-talet, men har under senare år hyrts ut till ett flertal externa hyresgäster bland annat som kontor och ateljé.

Nuvarande detaljplan tillåter för mindre restaurang/café som inte är störande för omgivningen, hantverk, serviceutrymme för hamnens behov samt kontor. Byggnaden har rivningsförbud.

Fastigheten bedöms ha ett kommande underhållsbehov som kommer att kräva stora investeringar framöver, och med tanke på byggnadens k- och q-märkning och de reglementen som medföljer beräknas kostnaden för restaurering och underhåll bli mer kostsam än en vanlig renovering.

Interna utredningar visar att det inte finns något kommunalt behov av lokalerna, vilket gör att en majoritet är positiva till att den läggs ut till försäljning på öppna marknaden.

– Det är inte ett ansvarsfullt hanterande av skattemedel att äga massa byggnader vi inte har behov något kommunalt behov av. Nu ska det i stället bli spännande att se vad en köpare vill göra med denna historiska byggnad, säger Anna Fallkvist (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

– Vi menar att fastighetens höga kulturhistoriska värde och dess centrala läge gör att den bör behållas i gemensam ägo, säger Tania Bengtsson (V), andre vice ordförande i utskottet.

Taxeringsvärdet för fastigheten uppgick år 2022 till drygt 10 miljoner kronor.