Nyheter

Förbo deltar i tävling för bästa boendemiljön i Norden med sitt bostadsområde Säteriet

Förbo är med och tävlar om bästa boendemiljön i Norden med sitt bostadsområde Säteriet i Mölnlycke. Genom Förbos arbetssätt med områdesutveckling har bostadsområdet fått sig ett riktigt lyft.

– För oss på Förbo innebär områdesutveckling att vi tar ett helhetsansvar för våra områden. Varje område har olika förutsättningar, det tar vi tillvara på och bygger vidare på det som redan finns och är bra. Utöver det utvecklar vi mötesplatser och ser över utemiljön i området. Vi arbetar aktivt för att tillföra fler bostäder och renoverar befintliga fastigheter på ett varsamt sätt, säger Peter Granstedt, vd på Förbo.

Allt detta görs i dialog med de boende i området så att de får möjlighet att påverka. Genom att fokusera på hyresgästernas behov utvecklar och moderniserar vi bostadsområdet så att det upplevs mer attraktivt, blir mer hållbart och tryggt över tid.

Mötesplatserna bidrar till trygghet och gemenskap, utemiljön till trivsel och att föra in nya bostäder och andra boendeformer skapar en variation som bidrar till områdets välmående. Områdesutvecklingen ämnar täcka alla parametrar som bidrar till att bostäderna håller länge och att vardagen som utspelar sig i bostadsområdet ska vara så trivsam och bekymmersfri som möjligt för de boende.

Omvandlingen av bostadsområdet Säteriet har gått helt i linje med arbetssättet områdesutveckling på Förbovis. Projektet som påbörjades 2015 avslutades 2024 och är ett av Förbos största renoveringsprojekt. 2019 prisades renoveringen med Sveriges Allmännyttas pris för Sveriges bästa renoveringsprojekt.

– Områdesutveckling på Förbovis är vårt sätt att bidra till en hållbar samhällsutveckling där vi kan påverka som mest; i våra bostadsområden, avslutar Peter Granstedt.

Mer om tävlingen

Alla bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta har möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. NBO söker boendemiljöer som de boende värderar högt och utser en vinnare utifrån följande kriterier:

I vilken grad människorna, arkitekturen, aktiviteterna, naturen etc. skapar en känsla av gemenskap och tillhörighet.
I vilken grad människor, arkitektur, aktiviteter, natur etc. bygger trygghet och välbefinnande.

Under augusti/september koras vinnaren i tävlingen. Här kan du ta del av alla tävlingsbidrag, https://www.nbo.nu/2024-candidates