Nyheter

Skola, lägenheter och garage i samma fastighet på Munktellområdet i Eskilstuna

– Projektet har genomförts via tredimensionell fastighetsbildning i samverkan mellan Eskilstuna kommun, Eskilstuna kommunfastigheter och Peab. Nu när projektet är klart äger och förvaltar Eskilstuna kommun Munktellskolan, medan Eskilstuna kommunfastigheter äger och förvaltar bostäderna, verksamhetslokalerna och garaget i samma fastighet. Det var ett storskaligt och komplext projekt, men tack vare god samverkan mellan samtliga parter har det fortlöpt riktigt bra, säger Lea Jugo, projektledare för kvarteret på Eskilstuna kommunfastigheter.

I september 2023 invigdes den nybyggda högstadieskolan Munktellskolan i Eskilstuna. Skolan ligger i det expansiva Munktellområdet, där många nya bostäder har byggts och kommer att byggas under kommande åren.  I februari och mars 2024 färdigställdes även 18 hyreslägenheter samt ett parkeringsgarage med 330 platser och tre verksamhetslokaler i samma fastighet som Munktellskolan. 

Eskilstuna är en expansiv stad med en växande befolkning, vilket förstås ökar behovet av nya skolor. Slakthusområdet norr om Munktellstaden är ett gammalt kulturarv och spännande utvecklingsområde i Eskilstuna som för närvarande håller på att byta skepnad. Utöver Munktellskolan byggs här även kontor, handel och bostäder. Området ligger strax nordväst om centrala Eskilstuna. God samverkan

Anknyter till områdets industriella arv

Byggnationen av Munktellskolan, som har plats för drygt 500 elever, inleddes vintern 2021 och den första etappen invigdes hösten 2022. Skolfastigheten består av tre våningsplan samt en skolgård som anlagts ovanpå parkeringsgaraget. Skolans arkitektoniska utformning anknyter till slakthusområdets industriella arv och har byggts med tegelväggar som harmoniserar med den kringliggande bevarade industriella bebyggelsen.

FAKTA

Byggtid: november 2021-februari 2024 

Byggherre: Eskilstuna kommun

Totalentreprenör: Peab

Arkitekt: Sweco