Nyheter

Malmö rådhus byggs om

Genom ombyggnad återtar rådhusbyggnaderna i Malmö sin funktion som plats och säte för stadens samlade politiska ledning och förvaltning.

– Det här är lokaler som inte kan hyras ut till någon annan verksamhet. I och med att det är ihopkopplade till det gamla rådhuset, förklarar byggprojektledare Peter Hingström, Malmö stad Stadsfastigheter.

Den äldsta av rådhusbyggnaderna i Malmö uppfördes på 1500-talet mot Stortorget från dess nordöstra hörn. 

Under åren har sedan flera tillbyggnader gjorts. Bland annat den på 1950-talet vid Kalendergatan, bakom det ursprungliga rådhuset. 

Där nu utflyttade tingsrätten och Domstolsverket då flyttade in. En byggnad vars interiör nu byggs om för stadens politiska ledning och stadskontor.

– Det vi gör nu, med klimatperspektiv och målsättning att göra så lite som möjligt, är att vi bygger ett nytt kontor och kontorslandskap. På ett antal våningar med de funktioner som behövs för tjänstemännen på statskontoret. Vi bygger också om en våning för den politiska ledningen, berättar Peter Hingström på Malmö Stadsfastigheter.

Ombyggnationen omfattar alltså i första hand tillbyggnaden från 1950-talet.

– Sedan är det vissa rum i det gamla rådhuset som vi också modifierar. Men i väldigt liten utsträckning, tillägger Peter Hingström.

Joakim Faritzon, New Line Arkitekter i Malmö, är ansvarig arkitekt för ett miljöpräglat ombyggnadsprojekt. Med sikte på att interiört i största möjliga utsträckning bevara sådant i byggnaden som befintliga väggar, undertak och rumslösningar:

– Den blåstes ut och gjordes 2004 modern, enligt den tiden, för tingsrätten. Prägeln är fortfarande kvar. Men det visade sig när vi projekterade att det behövdes lite mer utbyte av installationer för att uppdatera till dagens krav för sådant som ventilation och kyla. Så vi har väl inte lyckats bevara riktigt så mycket som vi hade som målsättning.    

Pandemin och nya sätt att arbeta har också det påverkat utformningen och ombyggnaden av rådhusets kontorsbyggnad.

– Det ska vara mer öppna planlösningar och så kallade projektrum. Inte så många cellkontor som det var innan.

Malmös ombyggda rådhus för stadens politiska ledning och förvaltning ska stå klart för inflyttning i november 2025.

FAKTA

Tidplan: april 2024–november 2025

Byggherre: Malmö stad Stadsfastigheter

Generalentreprenör: Team Skåne Bygg AB

Arkitekt: New Line Arkitekter AB