Nyheter

Nu öppnar Jällas nya idrottshall

Skolfastigheter har byggt en ny, fullstor idrottshall på fastigheten Jälla Yrkesgymnasium strax utanför Uppsala tätort. I samband med höstterminens start öppnar sporthallen upp för skolans elever och den kan då bokas också av lokala idrottsföreningar. Just nu pågår rivning av den gamla idrottshallen på fastigheten.

Spadtag i bygget togs i oktober 2022 och nu står den röda idrottshallen klar för verksamhet. Utöver själva byggnaden har fastighetens kringliggande utemiljö anpassats, parkeringsplats anlagts och en ny kulvert konstruerats, vilken förser både idrottshallen och fyra omgivande fastigheter med värme.

Den nya idrottshallen har en byggnadsarea på cirka 2 400 kvadratmeter och är helt byggd i trä, med solcellsanläggning monterad på taket till stöd för byggnadens energiförsörjning.

Rödmålad träfasad i harmoni med omgivande bebyggelse

– Det som gör idrottshallen speciell, jämfört med andra anläggningar, är byggnadens utseende och utformning. Jälla Yrkesgymnasium är uppbyggt kring en äldre gårdsmiljö med tillhörande lantbruksbyggnader. Ett viktigt mål i projektet har varit att det nya som vi bygger ska kännas som en naturlig del av den befintliga bebyggelsen. Konstruktionen och färgen påminner om en lantbruksbyggnad och sporthallen smälter därför mycket bra in i omgivningen, berättar Athanasios Kargiotis, projektansvarig på Skolfastigheter.

Jällas nya idrottshall är fullstor till ytan och har sporthallsgolvmått som mäter 23 x 43 meter. Byggnaden har läktarplatser med kapacitet för 150 åskådare och innehåller också ett gym på cirka 150 kvadratmeter. I samband med att den nya sporthallen tas i bruk, rivs nu Jällas gamla idrottshall – ett arbete som bedöms vara helt färdigställt under hösten.

Foto: Skolfastigheter