Nyheter

Erik Olsson Fastighetsförmedling kommenterar bostadsmarknaden

Text: Johan Nordenfelt, Erik Olsson Fastighetsförmedling

Läget är minst lika spännande som vanligt nu när marknaden kommer i gång efter sommaren. Utbudet lär öka dramatiskt samtidigt som den positiva marknadspsykologin stärker efterfrågan. Inflation och räntor blir centrala eftersom allt vilar på förväntningar om en mjuklandning av ekonomin som leder till en hel stafett av räntesänkningar. Diskonterade räntesänkningar gör utrymmet för besvikelser litet.

På Erik Olsson har vi sålt ovanligt mycket bostäder i sommar. Det stärker bostadsmarknaden i höst. Effekten blir dubbel genom att de sålda bostäderna försvinner från utbudet samtidigt som de som sålt sin bostad kommer att behöva köpa en ny bostad på ett sätt som ökar efterfrågan.

Mindre bostäder i studentstäder får ökad efterfrågan när det andra antagningsbeskedet till universitet och högskolor skickades ut i slutet av juli. Tiden är knapp innan studierna börjar så studenterna vill hitta en bostad snabbt. Små bostäder har annars lidit av att unga köpare har extra svårt med finansieringen. Yngre personer har inte så mycket reavinster från tidigare bostäder med sig och måste låna en större andel av köpet. Ensamma köpare, som tar lånet själva, har dessutom drabbats hårdare av att bankerna är mer restriktiva i sin utlåning när inflationen har höjt levnadsomkostnaderna och bolåneräntorna.

Räntan, och därmed inflationen, är den absolut viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling. Sommarens låga inflation, för första gången på 3 år under Riksbankens mål, stärker marknaden på flera sätt.

Den förstärker det positiva budskapet i Riksbankens senaste räntebeslut där de talade om fler räntesänkningar i år.

Det är viktigt eftersom Erik Olsson Bostadsindex visade att bostadsmarknaden, och priserna vi har nu, beror på att man har diskonterat en hel stafett av räntesänkningar. Sommarens låga inflation ökar chansen att Riksbanken sänker räntan vid nästa beslut 20:e augusti.

Det är i så fall lägligt. Det är ungefär då marknaden kommer i gång, och starten lär inledas med en stor utbudsökning som behöver absorberas av en lika stor efterfrågan för att inte tappa den positiva marknadspsykologin som bostadsmarknaden vilar på nu. En tro på lägre räntor gör att fler vågar agera, och dessutom vill köpa snabbt för att förekomma de prisökningar som Erik Olsson Bostadsindex visar förväntas på marknaden.

Med låg inflation, och gärna även räntesänkningar i USA och EU så att vår krona inte försvagas, stärks bostadsmarknaden genom att vi behåller den positiva marknadspsykologin.

Det kan behövas eftersom våra undersökningar visar att hela 80% av visningsbesökarna vill sälja innan de köper en ny bostad för att sänka sin ekonomiska risk. På aggregerad nivå betyder det att vi får en stor utbudsökning när aktiviteten ökar nu i höst. Då behövs tillförsikt för att skapa en efterfrågan som matchar utbudet.

En ytterligare effekt av den låga inflationen är att vi kan få ökade reallöner efter flera år av stora reallönesänkningar som plågat hushållen. Det media beskrev som ”dubbelsmockor” när inflationen drev upp priser på mat och annan baskonsumtion samtidigt som bolåneräntor steg ersätts nu av en dubbel värktablett som lindrar när stigande reallöner och lägre räntor ger goda förutsättningar för en stark och stabil bostadsmarknad med många sålda bostäder där vi i alla fall försvarar dagens bostadspriser.

I Stockholm har aktiviteten varit mycket högre i år än förra sommaren med många försäljningar. Villorna är trögare. Många säljare vill ha mer betalt än vad köparna är beredda att betala.

Det gör det svårt att få ner det stora utbudet genom att fler villor säljs. Mycket tyder på att utbudet av villor kan bli högt i höst när många villor som inte har sålts tidigare dyker upp på marknaden igen.

Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den långa publika huvudvisningen ligger runt 10%.

I Göteborg har utbudet sjunkit under sommaren. På Erik Olsson har vi utnyttjat läget genom att sälja ovanligt många bostäder så att vi har ökat våra marknadsandelar under sommaren.

Vi tror marknaden blir stark under hösten när det kommer till antalet försäljningar. Om priserna stiger återstår att se. Det låga utbudet och angelägna visningsbesökare bidrar till att andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen är ovanligt hög över 20%.

I Malmöområdet har vi på Erik Olsson sålt många bostäder i sommar som inte sålts tidigare tack vare ett lägre utbud och god efterfrågan. Även marknaden för mindre lägenheter har varit aktiv.

Fler agerar och en större andel vågar köpa nytt innan de säljer. Marknaden, och därmed den stora utbudsökningen, lär komma i gång lite senare i år för att många vill vänta in räntebeslutet som presenteras den 20:e augusti. I

Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen högre än normalt för att mäklarna avsiktligt exponerar bostaden i andra kanaler redan innan de ens når Hemnet.