Nyheter

Ny undersökning bland arkitekter: Naturnära fasadfärger ökar i popularitet

Naturnära fasadfärger kommer att öka i popularitet tror svenska arkitekter. Träpanel toppar bland fasadmaterialen, men anses samtidigt ge flest problem över tid. Det visar en ny undersökning från Swisspearl.

– Undersökningen ger oss värdefulla insikter kring hur arkitekter ser på framtiden avseende fasadmaterial och färger. Det är tydligt att det finns en stark trend mot att använda material och färger som harmonierar med naturen, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Swisspearl Sverige.

Naturnära färger, det vill säga där råmaterialets egen färg framträder, är den färgskala som sex av tio arkitekter (60%) tror kommer att öka i popularitet de närmaste tio åren. Därefter kommer färgerna brunt och grönt. Ingen tror på blått.

Bland fasadmaterialen tror arkitekterna att träpanel kommer att öka mest (72%), följt av tegel (50%) och fibercementskivor (26 %). Ingen tror på betong. Trots att träpanel är så populärt anses det samtidigt orsaka flest problem under en livscykel på 50 år, följt av puts och kompositskivor i plast.

När arkitekterna själva väljer material i ett väderutsatt läge får träpanel, tegel och fibercement lika många röster, vilket indikerar att dessa material har olika unika fördelar och utmaningar beroende på användningsområde.

Om undersökningen: 50 arkitekter har intervjuats per telefon av undersökningsföretaget Prospector på uppdrag av Swisspearl.

Foto: Anders Fredriksén PHOTOGRAPHY