Nyheter

Nytt produktionskök ska försörja Region Skåne med 5 000 portioner mat

Det nya produktionsköket Blekedamm i Kristianstad kommer att försörja sex av regionens sjukhus med cirka 5 000 patientmåltider varje dag. Maten kommer att tillagas från grunden, kylas ned, portionsförpackas innan maten levereras ut till sjukhusen. 

Byggnationen av produktionsköket pågår för fullt och just nu är alla innerväggar uppe och efter sommaren påbörjas installationerna av storköksutrustningen. I december 2024 beräknas byggprocessen vara avslutad och verksamheten kan starta vid nyår.

– Region Skåne har ett nytt måltidskoncept där man ombesörjer all tillagning av måltiderna själv. I det gamla tillagningsköket har vi rivit ut allt invändigt och behållit ytterväggarna i gult tegel, tak och grundbetongen i golvet. Rivningsarbetet påbörjades i oktober och tog cirka fyra månader att genomföra, berättar Christian Schyberg, projektledare i Region Skåne.

Byggnaden är 2 850 kvadratmeter och byggdes 1973 och har byggts om och till genom åren. Nu gör Region Skåne en storsatsning genom att koncentrera tillagningen av patienternas mat till ett stort produktionskök i Kristianstad, CSK.

För ett år sedan påbörjades projekteringen. Projektet utförs i form av totalentreprenad som hanteras av Henrik Anderssons Byggnads som totalentreprenör. Själva byggnationen startade i augusti 2023 med en beräknad byggtid på 14 månader till en uppskattad kostnad av 141 miljoner kronor.

Byggnaden är uppdelad så att det blir en personaldel med omklädningsrum och administration, förvaring av råvaror, kylrum, tillagning, förpackning och kylning av färdiga portioner för vidare leverans. Det kommer även att finnas tekniska utrymmen samt utrymme för disk. Cirka 50 personer kommer att arbeta här.

– Vi rev upp överbetongen på golvet för att dra nya ledningar och golvbrunnar. Vi satte in en ny fettskiljare som tar hand om allt fett som blir när man lagar mat och som sedan transporteras bort enligt gängse regler, säger Christians Schyberg.

Hela byggnaden är i ett plan. Byggnaden har fyra portar och en lastbrygga där kylbilarna lägger till för in- och utlastning av matportioner och livsmedel som är nödvändig för produktionen.

Måltidskonceptet är baserat på kallmatsproduktion och portionsförpackade maträtter där patienten själv kan välja vad de vill äta när maten serveras. De styrande i Region Skåne menar att det finns också stora miljö- och klimatvinster med att bygga ett nytt kök för kallmatsproduktion. Maten får bättre kvalitet och patienten får ökad valmöjlighet och att matsvinnet förhoppningsvis minskas.

FAKTA

Tidplan: augusti 2023–december 2024

Byggherre: Region Skåne 

Totalentreprenör: Henrik Anderssons Byggnads AB 

Kostnad: 141 Mkr