Nyheter

Påkostat när Fällkniven bygger nytt

– Vi har pålat extra mycket, byggsulan är extra tjock, isoleringen i tak och väggar är också extra tjock, antalet takstolar är 50 procent fler. Det är en avancerad strävning i fasad- och takkonstruktion för att undvika skjuvningar och hantera snedlaster och fasaden är täckt med Steni plattor som garanteras hålla i 60 år. Vi isolerar med svensk träull från gran och tall, enligt uppgift den överlägset bästa isoleringen när det är mycket kallt, säger Peter Hjortberger, ägare och grundare av Fällkninven AB.

Efterfrågan på familjeföretaget Fällkninvens produkter ökar och företaget har vuxit ur sina ettusen kvadratmeter stora lokaler i Boden. Med hjälp från Bodens kommun byggs nu ett extremhus i trä där företaget inte direkt frågat efter de billigaste lösningarna utan de bästa.

Miljö- och energiambitionerna är också höga.

Hela taket täcks av solceller.

Fällkniven installerar batterilager och samarbetar med det lokala energibolaget vad gäller balans i elnätet. Basvärmen kommer från sju bergvärmehål på vardera 200 meter. Hela golvytan värms med vattenburen värme och golvet diamantslipas eller beläggs med klinker. 

– Vi satsar på en avancerad ventilation/värmeåtervinning eller runt 85 procent. LED-belysning överallt. Noll utsläpp av koldioxid och metan. Tomtmarken kommer inte att hårdgöras/asfalteras utan består av grus för att regnvatten naturligt ska kunna infiltreras. För byggnaden har en särskild vattenlunga installerats samt finns en torrdamm för att undvika erosionsskador vid hundraårsregn. Vår byggare och deras underleverantörer har fått fritt fram att föreslå moderna, framtidssäkra, tekniska lösningar.

Hur ser då planlösningen ut?

– För första gången i företagets fyrtioåriga historia har vi kunnat designa en affärsbyggnad som i sin helhet möter våra behov. Det blev en enplansbyggnad med bra logistik för kunder, leverantörer och personal, en byggnad som vi kan fortsätta utvecklas i och som håller minst 100 år.

– All teknik samarbetar sömlöst men är så monterad att den enkelt kan bytas ut till mera moderna lösningar varefter nya, tekniska landvinningar sker, tillägger Peter Hjortberger. 

Huset är tänkt att vara ett exempelhus som företag och privatpersoner kan besöka för att ta del av den senaste tekniken när det gäller fastighetsskötsel. Som exempel förbereds det för produktion av vätgas. 

Byggytan är 1 891 kvadratmeter och tomtytan är 9 548 kvadratmeter. Företaget äger både tomt och byggnad. Inga samhällsbidrag har sökts eller erhållits. 

FAKTA:

Tidplan: april 2023-juni2024

Byggherre: Fällkniven i Boden AB

Planansvarig: Bodens kommun

Totalentreprenör: Mark & Byggtjänst Nord AB

Arkitekt: A & D arkitektkontor

Kostnad: 50-100 Mkr