Nyheter

Citadellsgymnasiet i Malmö får ny skolbyggnad

För första gången på mer än 70 år satsar Malmö stad på en ny stor skolbyggnad, för hela 1200 elever. Satsningen möter också önskad fastighetsutveckling i en central del av staden, nämligen Citadellsfogen.

Sedan några år huserar eleverna på Citadellsgymnasiets fyra linjer i kvarteret Gäddan. Där finns en gammal skolbyggnad som tidigare användes av Malmö universitet. Inte minst Citadellsgymnasiets rektor och lärarkåren har engagerat sig i planering av en ny skolbyggnad, som nu uppförs i grannkvarteret Makrillen, ett rejält lyft för stadsdelen Citadellsfogen. Byggnaden omfattar cirka 15000 kvadratmeter lokalyta som breder ut sig på fem plan.

– Nya Citadellsgymnasiet är det första stora skolbygget i Malmö på mer än 70 år, berättar Anna Bernstad, hållbarhetsstrateg på Malmö stad. Det är den femte kommunala cityskolan för gymnasieelever. Utbyggnaden möter ökande invånarantal och skolan ska ta emot elever från både Malmö och kranskommuner.

Ingen certifiering

Citadellsgymnasiets alla linjer är profilerade på entreprenörsskap, innovationer, digitalisering och hållbarhet. Kanske skulle man då vänta sig att själva bygget certifieras, men det är inte aktuellt för Malmö stad.

– Vi jobbar inte med formell certifiering generellt sett, men är medlemmar i SGBC och i våra projekteringsanvisningar har vi en rad krav som är ungefär likvärdiga med Miljöbyggnad, ibland mer långtgående, förklarar Anna Bernstad. I valet att inte certifiera bör det även beaktas att staden avser att fortsätta att äga skolbyggnaden.

Anvisningarna har krav på bland annat material, lufttäthet, ventilation, ljud, dagvattenhantering, växtval och grönytefaktor. Vidare nivåkrav på energianvändning och energiprestanda. 

– Den klimatkalkyl vi har gjort för Citadellsgymnasiet inkluderar också fler delar än vad Miljöbyggnad respektive Boverket kräver. Internt har vi utfört klimatberäkningar sedan flera år tillbaka. Sedan 2022 jobbar vi även med gränsvärden för våra beräkningar som ingångsvärde i våra projekteringar och större entreprenadupphandlingar, berättar Anna Bernstad.

Samverkan med Skanska

Byggprojektet är upplagt som en totalentreprenad i samverkan där Skanska är entreprenören. Miljökraven styrs förutom av stadens projekteringsanvisningar av Skanska egna styrdokument hämtade från ”Skanskas Gröna Karta”.

– Stor del av det vi bygger ska bli grönt. Vår ”Gröna Karta” gör det möjligt att sätta mål och följa upp dem, berättar Kalim Abdul, projektingenjör för uppförandet av Citadellsgymnasiet.

För detta följs ”Grönt 1”, som är en av miljöklasserna i Skanskas Gröna Karta.

Kalim Abdul och en kollega har ansvar för miljö och kvalitet i projektet. Som experthjälp finns egna centrala resurser i Skanskas avdelning ”Hållbar Affärsutveckling”. Kalim Abdul arbetade tidigt i projektet, redan när skisser drogs upp. Miljökrav arbetades in tidigt. Förprojektering ledde vidare till detaljprojektering, där denna styr bland annat val av material och energiberäkningar. 

Byggvarubedömningen

Användningen av Byggvarubedömningen stödjer val av byggprodukter och leder till att en materialloggbok ligger klar när skolan är färdigbyggd. Allteftersom byggproduktionen går framåt och man checkar av att det som har detaljprojekterats också har byggts, omvandlar man bygghandlingar till relationshandlingar. Produktdatablad i form av eBVD:er, EPD:er och motsvarande sammanställs. Skanska tar också fram relevanta data till Malmö stads system för fastighetsunderhåll. 

– Klimatkalkyl utfördes redan i skiss-skedet och denna förfinas flera gånger innan den slutliga klimatkalkylen ligger klar. Kalkylen får allt högre precision, allteftersom vi får data på exakt vad vi bygger in i husen och allteftersom vi får allt större andel bra klimatdata i form av EPD:er. 

– Eftersom projektet har fått bygglov före 2022 finns ingen skyldighet att slutligen lämna klimatdeklaration, men vi funderar ändå på att göra en sådan, för att vässa våra rutiner. Vi är gärna med och driver utvecklingen på det här området, eftersom vi helt enkelt vill ligga i framkant, avslutar Kalim Abdul.

FAKTA 

Byggtid: september 2021 – hösten 2024 

Byggherre: Malmö stad Stadsfastigheter

Totalentreprenör i samverkan: Skanska Sverige AB

Arkitekt: Här Malmö AB

Kostnad: ca 400 Mkr

Bild: Här Malmö AB