Nyheter

Ny idrottshall på Stensbergskolan i Ljungby

– Stensbergskolan, som byggdes på 1960-talet, har länge haft problem med takkonstruktionen på den befintliga byggnaden. Bland annat, problem med läckage. Man bedömde att det var riskfyllt att använda byggnaden vid snölaster under vintertid. Verksamheten ansåg dessutom att salen är för liten och undervisning kan inte bedrivas på ett effektivt och säkert sätt. Det fick kommunen att besluta om att bygga en ny fristående byggnad, som vi är igång med nu, berättar Snjezana Jelica, byggprojektledare i Ljungby kommun.

I samband med att Stensbergskolan i Ljungby bygger den nya idrottshallen kommer hela utemiljön att rustas upp för att ge eleverna optimal vistelse utomhus. Den nya fristående byggnaden med idrott, musik och slöjdsalar mm kommer att ligga intill den befintliga idrotts- och slöjdsalen, som med tiden kommer att rivas.  

Stensbergskolan är en F-6 skola med plats för cirka 300 elever. Den nya byggnaden omfattar cirka 1165 kvadratmeter varav idrottshallen blir 450 kvadratmeter och åtta meter hög. I byggnaden kommer det även finnas teknikrum, förråd och omklädningsrum.

Konstruktionen består av betongplatta på mark, stålbalkar i idrottsdelen, träfasad och sedumtak på den lägre delen medan 200 kvadratmeter av idrottshallen kommer att få solceller. Man återbrukar slöjdinredningen och maskinutrustningen från det befintliga så långt det är möjligt. 

– Vi har en enprocentregel där en procent av byggkostnaderna vid ny- och ombyggnationer är avsatta till konstnärlig utsmyckning. Eleverna har varit med och valt konstnären som ska gestalta konsten. Den kommer att placeras på idrottshallens fasad, berättar Snjezana Jelica.

Projektet är indelad i två etapper. På så sätt kan delar av skolgården och befintlig byggnad användas för verksamheten under hela byggprocessen. Nybyggnationen och närliggande utemiljö är etapp ett. När eleverna flyttar in i de nya lokalerna rivs den gamla byggnaden i etapp 2. Då tar man även och gör i ordning resterande utemiljö på skolgården. En ny hämta/lämna parkering anläggs också inom fastigheten.

Slutbesiktning beräknas till mars 2025, då ska Lagans Byggnads AB, som innehar totalentreprenaden, vara färdiga med byggprojektet. Byggnaden är ritad av Creacon Halmstads Konsult AB.

På bilden: Stenbergskolans nya idrottssal med musik/trä-och metall slöjdsalar, omklädningsrum, lärarrum, kommer att bli ett bra tillskott för undervisningen, hälsan och kreativiteten bland de cirka 300 elever som går på skolan.

Illustration: Creacon

FAKTA:

Tidplan: december 2023–mars 2025 

Byggherre: Ljungby kommun

Totalentreprenör: Lagans Byggnads AB

Arkitekt: Creacon Halmstads Konsult AB 

Kostnad: 33,5 Mkr