I början av 2017 fick Wästbygg AB en markanvisning av Malmö Stad för att bygga bostäder i det tidigare sjukhusområdet Sege Park. Malmö stads vision var att området ska bli ett föredöme vad gäller delning med fokus på social– och miljömässig hållbarhet. Nu byggs bostäder med flera olika hållbarhetslösningar.
Det nya bostadsområdet ska vara en testbädd där bland annat delningsekonomin får en framträdande roll och möjliggör att människor delar på varor och tjänster, köper och äger mindre men samtidigt få tillgång till mer. Som en följd bor här år 2025, cirka 2000 människor med förutsättningar för att kunna leva ett resurssmart och hållbart liv.
Malmö Stad och de tolv byggherrar som fått markanvisningar i området har haft en tät dialog kring utformningen av Sege Park. Den uppväxta, lummiga parkmiljön ska behållas och utvecklas för att skapa en stadsdel med möjlighet till en hållbar livsmiljö.
Stort fokus har lagts på att skapa förutsättningar för delningsekonomi och att inkludera ett socialt perspektiv i utvecklingsarbetet. Inom området byggs det med blandade upplåtelseformer, bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter.
Här skall finnas något för alla för att på så vis skapa en blandad stad. I detta projekt har Wästbygg valt att rikta sig mot dem som vill hyra sitt boende. Totalt består projektet av 177 hyresrätter fördelat på 82 lägenheter i hus ett och 95 lägenheter i hus två.
Parterna, byggherrar och stad, förde en tät dialog kring materialval och gestaltning. Målet var att ta enhetliga grepp för att därefter, tillsammans med Kanozi arkitekter, utforma projektet för att harmonisera med den omliggande miljö men även ge det en egen identitet. Bland annat ska Journalen som området benäms, certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och projektet är också kravställt enligt Wästbyggs egenutvecklade hållbarhetsverktyg; Klimatsmart Byggarbetsplats, nivå Guld.
Journalens byggnader uppförs som energieffektiva hus där man sagt att byggnadernas energianvändning ska uppgå till maximalt 56 procent av kraven enligt Boverkets byggregler för nybyggnation. En stor del av lösningen för att nå den låga energianvändningen kommer att finnas på taket, där en solcellsanläggning på 800 kvadratmeter ska monteras.
Solcellerna kommer i första hand att producera varmvatten i ackumulatortankar. När behovet är mättat går driften i stället över till att ladda anläggningens batterier som i sin tur ger el till fastigheten.
Lösningen med en kombination av ackumulatortankar och batterier gör att fastigheten kan tillgodogöra sig nästan all den energi som fångas av solcellerna, mot i normalfallet cirka trettio procent.
Stommen är rest och snart har man tätt hus på båda byggnaderna. Därefter väntar fasadarbeten. Eftersom Journalens byggnader har olika våningshöjder, mellan sex och nio våningar, kan olika typer av arbeten pågå samtidigt.
FAKTA:
Tidplan: Q3 2023-Q2 2024
Byggherre: Wästbygg AB
Totalentreprenör: Wästbygg AB
Kostnad: ca 110 Mkr