De senaste åren har Geografisk Have haft växtvärk vad gäller aktiviteter och gäster. Den befintliga entrébyggnaden är inte längre aktuell och innehåller inte de faciliteter som kommer att behövas i framtiden. Därför beslutade trädgårdens styrelse 2023 att erbjuda en arkitekttävling för en ny byggnad – ”Den gröna portalen”, som också är ett förverkligande av ett av de högst prioriterade projekten i trädgårdens ambitiösa utvecklingsplan.
Fyra arkitektföretag bjöds in till tävlingen och styrelsen för Geografisk Have godkände det vinnande projektet vid ett möte den 24 januari 2024. Det var förslaget från arkitektbyrån AART som vann tävlingen.
Visionen för den nya byggnaden är att det ska vara en unik, ikonisk och publikvänlig byggnad som visar Geografiska trädgården som en dynamisk, global växtsamling med en linje från dåtid till framtid. Byggnaden ska stödja Geografisk Haves vision och vara ett exempel på hållbart byggande som ger ramar för aktiva samhällen – helt i ställets anda. Huset ska kunna fungera året runt för både allmänhet, anställda och volontärer och ha en hög tillgänglighet.
Det vinnande förslaget
Det vinnande förslaget, designat av AART, har en mycket inbjudande huvudentré och förbinder i sin riktning Geografiska trädgården med Aksel Olsens privata trädgård. Byggnaden är inspirerad av platsen, har grönt tak och massor av takfönster och täckta ytor.
Den ca. Den 400 kvadratmeter stora byggnaden är mycket flexibelt inrättad, så att storleken på kaféområdet, butiken och utställningsytan kan variera efter behov. Likaså kan ett attraktivt upplevelserum användas för kommunikation, föreläsningar eller möten och med vikdörrar kan byggnaden ha varierande rumsindelningar. Basfaciliteter som reception, kök och toaletter är bekvämt placerade mot parkeringen.
Återvinning är tänkt, till exempel i förslaget om återvunnet kakel på hela golvet.
Det är också tänkt att den nya byggnaden ska vara ombonad och därför innehåller cafédelen en öppen spis i murad där man kan värma sig efter en fräsch promenad i trädgården. Det är ett stort överhäng runt större delen av huset och på terrasserna, under överhänget, blir det väldigt attraktivt att slå sig ner och vara i zonen mellan ute och inne.
Designansvarig partner och arkitekt i AART, Mads Nygaard:
– Vi är stolta över att få möjligheten att förverkliga vårt förslag till Den Gröna Portalen, som vi har arbetat passionerat och flitigt med sedan tävlingen erbjöds. Gröna portalen blir en byggnad som ska stödja Geografisk Haves vision om att bli en unik plats för inspiration, lärande, nöje och aktivitet.
Byggnaden är utformad utifrån en stark läsning av platsen och inredd på ett sådant sätt att den är i nära kontakt med parken, både visuellt och funktionellt – helt i Aksel Olsens anda. Vårt vinnande förslag kännetecknas av ett extremt ambitiöst hållbarhetstänkande, där vi fått maximalt värde av varje kvadratmeter genom en optimal funktionsfördelning. Dessutom är materialvalet uteslutande centrerat kring biogena och återvunna material. Och med en kapacitet att ta emot 100 000 besökare årligen kommer den gröna portalen att bidra till att den geografiska parken blir ytterligare ett positivt inslag i Kolding.”
Ytterligare utvecklingar
Nästa steg är att erhålla finansieringen för projektet, som förväntas uppgå till cirka 12-13 miljoner DKK.
Trille Nikolajsen, som representerar Kolding kommunfullmäktige i Geografiska trädgårdens styrelse:
– Det kommer att vara av stort värde för Kolding kommun att detta projekt förverkligas. Det kommer att passa bra in i kommunens utvecklingsplaner. Vi skulle väldigt gärna vilja se en ny fyr som möter dagens utmaningar och gör det attraktivt för alla lokala gäster samt danska och utländska turister att besöka Geografisk Have”
Ordförande i Geografisk Haves styrelse, Morten Damgaard, säger: ”Detta mycket fina och väldesignade projekt från AART kommer att bli riktigt intressant att presentera för några av de större fonderna. Det är viktigt att trädgårdens publik i framtiden kan känna sig välkomna året runt, och att det skapas faciliteter som möjliggör ett mer aktivt utnyttjande för upplevelse och som mötesplats”.
Bedömningsnämnden
Styrelsen för Geografiska trädgården hade tillsatt en bedömningsnämnd med representanter för styrelsen, trädgårdens ledning och anställda samt Kolding kommuns stadsarkitekt som yrkesman. Det var en enig utvärderingskommitté som utsåg AART:s förslag till vinnare av tävlingen. Projekten bedömdes utifrån parametrarna 1) Huvudidé, arkitektur och funktion, 2) Hållbarhet och 3) Arvodeerbjudande.
Det är ingenjörerna som har varit uppdragsgivare åt Geografisk Have i projektet.