Nyheter

Inflyttningsdags i nya hyresrätter i Kumla

Text: Thomas Andersson

Nu i mars 2024 börjar inflyttningen till Asplunds Fastigheters nyproducerade hyresrätter på Vattugatan i centrala Kumla. 

– Ett så kallat ”Infill” projekt”. Vi hade redan marken, säger vd Per Brogren på byggherren Asplunds i Örebro AB.

Asplunds Fastigheters fastighet på Vattugatan i Kumla var redan bebyggd när första spadtaget togs för det nu snart inflyttningsklara flerbostadshuset på samma byggtomt.

– Vi hade redan en gammal byggnad där i form av en hästsko. Nu bygger vi igen bakkanten på den, förklarar Per Brogren vidare.

Det nya flerbostadshuset är uppfört med röd tegelfasad och genomgående prefabricerad betong. På papptaket är solceller installerade. Endast en trappuppgång och en hiss servar flerbostadshusets sex plan med sina samtliga 53 hyreslägenheter.

– Det gör det lite billigare att så många lägenheter delar på en hiss. 

Med Peab Sverige som totalentreprenör togs det första spadtaget i augusti 2022. 

– Det här är i princip, med en liten ändring, samma typ av hus som Peab tidigare har byggt åt oss. 

För att komma in på gården och byggarbetsplatsen var det nödvändigt att först avverka ett träd i en allé här i centrala Kumla. Vilket på grund av biotopskyddet krävde Länsstyrelsens godkännande.

– Vi fick ta ner det. Det berodde nog mest på att trädet var så pass dåligt och inte hade så mycket återstående livstid kvar. Sedan ska vi också återplantera ett relativt stort träd.

De nyproducerade hyresrätterna på Vattugatan i Kumla är ettor, tvåor och treor.

– Men vi har bara fyra stycken treor, tillägger Per Brogren.

I början på januari 2024 – ett par månader innan första inflyttning den första mars – är häften av Asplunds Fastigheters nya hyreslägenheter i Kumla uthyrda. Detta i ett läge nära tågstationen och torget i Kumla och med bekvämt avstånd och goda kommunikationer till Mariebergsområdet med köpcentrum i Örebro.

Med en konsumbutik i Krylbo som första byggprojekt grundades Asplunds Fastigheter 1931 i form av ett litet enmansbyggföretag. Som idag förvaltar 900 hyreslägenheter plus 21 000 m² butiks- och kontorslokaler i främst Örebro.

FAKTA:

Tidplan: september 2022-mars 2024

Byggherre: Asplunds Fastigheter i Örebro AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB 

Arkitekt: Clarus Arkitekter

Kostnad:70 mkr

Bild: Asplunds i Örebro AB