”Forskningen visar att det finns behov av lägenheter som tål en mer varierad användning och en större mångfald. Ändå byggs de flesta bostäder med fokus på specifika hushåll som kärnfamiljer, par- eller singelhushåll.”
Det skriver Anna Braide, arkitekt och tekniklektor på Chalmers i en debattartikel i Arkitekten:
”De flesta lägenheter som byggs idag är inte långsiktigt hållbara med avseende på den mångfald av hushåll vi är idag, eller när man ser till möjligheterna för kvarboende.1 Detta innebär att stora samhällsinvesteringar görs utan någon större reflektion om hur boendebehovet ser ut idag – eller om femtio eller hundra år. I sammanhanget är anpassbara lägenheter ett sätt att arbeta med en mer robust lägenhetsdesign som tål en mer varierad användning.2 Med en anpassbar lägenhet avses här: en lägenhet som kan stödja boendebehoven för en mångfald av hushållstyper, och fungera för ett hushåll som ökar eller minskar i storlek.”
”De flesta lägenheter som byggs idag har utformats med fokus på funktioner för några specifika grupper av hushåll: kärnfamiljen, parhushållet eller singelhushållet. Perspektivet om att möta en mångfald av boendebehov från olika typer av hushåll är inte närvarande. Vi bygger inte för alla. Inom forskningen har man sett att behoven skiftar för två olika grupper av hushåll: uniforma och pluralistiska.”
Läs hela debattartikeln här: