Nyheter

Till salu: Mariestads vackraste byggnad

Nu ges möjlighet att förvärva en av Mariestads vackraste byggnader. Med dess centrala läge vid stadens torg i närheten av affärer och restauranger och stadens vackra hamn. Byggnadens ytor utgörs av Mariestads stadshotell, 15 bostadslägenheter samt kommersiella lokaler.

Byggnaden omges av bostäder och centrumbebyggelse med offentliga och kommersiella lokaler. I fastigheten inryms hotell, restaurang, bostäder samt kommersiella lokaler. Fasighetens totala markareal uppgår till 4553 m2 med en total uthyrningsbar yta om 4354 m2.

Största hyresgäst är Mariestads stadshotell med 21 rum, konferensutrymmen, reception/hotellfoajé. Hotellet hyr totalt 1993 m2 och drivs i egen regi av nuvarande fastighetsägare. Hotellverksamheten kan därmed övertas av förvärvaren.

Mariestads näringsliv består till stor del av högteknologisk industri som genererar både hotellgäster och besökare till staden. Inom Skaraborg märks en kraftig efterfrågan om etablering av fabriker. Senast i raden av företag som beslutat om etablering i Mariestad är Volvo som skall uppföra sin nya batterifabrik med byggstart under 2024. Mariestad pappersbruk som funnits sedan 1765 har tagit beslut om tillbyggnad av sin befintliga fabrik.

Den svenska hotellbranschen går mot en rekordsommar.

– Efterfrågan ligger på samma nivå eller något över förra sommaren som var en rekordsommar, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Visita.

Hotellbranschen har återhämtat sig efter pandemin under 2022 och branschen konstaterar att det fortsatt finns en god efterfrågan på hotell i Sverige under sommaren 2023. Det innebär högre priser på hotellrummen. De senaste fyra veckorna har rumspriserna ökat med 12 procent i Stockholm och cirka 13 procent i övriga Sverige jämfört med motsvarande period i fjol. Det visar siffror från analysföretaget Benchmarking Alliance.