Nyheter

Ett spektakulärt offentligt konstverk bredvid Lahtis station ger liv till stadens och järnvägarnas historia

Fasaderna på det nya bostadskvarteret på Lahtis Jaksonkatu har ett sedan länge förlorat stationshus. Bildkonstnären Tatu Tuominen forskade om Lahtis historia och blev entusiastisk över järnvägens betydelse för stadens födelse. Genom konstverket är platsens förflutna nu en del av de boendes liv.

Den gamla järnvägsstationen i trä i Lahtis flimrar som grafiska mönster på fasaderna på de fyra flerbostadshusen i bostadskvarteret intill Lahtis Matkakeskus. Bildkonstnären Tatu Tuominens verk Ratavarre arre är en hyllning till järnvägens långa historia. Arbetet är beläget på en ny plats byggd av Lahten Asunnot Oy och TA-Asumisoikes Oy på Jaksonkatu 1–9.

– Min förhoppning var att arbetet skulle kunna fördjupa relationen mellan Jaksonkatus nya invånare och deras bostadsort, säger Tatu Tuominen om sin idé bakom arbetet.

Inspirationen till verket Ratavarre arre är den finska järnvägens historia och deras betydelse för platsen i fråga. Tack vare järnvägen utvecklades Lahtis en gång till en stad. När järnvägarna kom till Finland i slutet av 1800-talet färdades inte bara människor och varor längs spåren, utan de var motorvägar för information och kulturutbyte.

Vid planeringen av verket lärde Tuominen känna Finska Järnvägsmuseets arkiv, i vars samlingar en akvarellfärgad konstruktionsteckning av Lahtis andra järnvägsstation i serien har fungerat som utgångspunkt för verket. Järnvägsstationen byggdes 1878 och ritades av arkitekten Knut Nylander. Den vackra stationsbyggnaden var gjord av trä och gult enligt kejserlig stil. Efter färdigställandet var det ett av de viktigaste kulturutrymmena på orten. Byggnaden revs 1935 för att ge plats åt det nuvarande stationshuset.

Från en gammal konstruktionsritning plockade Tuominen bildfragment till verket, som etsades in i betongelementens yta med fotomekaniska medel. Det femdelade verket är placerat på olika sidor av bostadskvarterets fasad. Bilderna är i samma skala som den ursprungliga stationsbyggnaden.

– Reflexioner från den numera försvunna tågstationen, som en gång låg nära bostadskvarteret Jaksonkatu, skvalpar på byggnadens ytor. Med arbetet överlappar stadens förflutna och nutid i detta kvarter, fortsätter Tuominen om sitt arbete.

Tatu Tuominen (f. 1975) tog examen i bildkonst från Konsthögskolan 2006. Tuominen behandlar i sina verk förhållandet mellan den tryckta bilden och minnet. Tuominen har presenterat sina verk i ett flertal separat- och grupputställningar i Finland och internationellt. Hans verk har visats på bland annat Nutidskonstmuseet Kiasma, MOCA Shanghai, Stockholmsinstitutet, Forum Box, SIC Gallery och Mänttä Art Weeks. Under de senaste åren har Tuominen realiserat flera offentliga beställningsverk.

Arbetet beställdes för Lahten Asunnot Oy och TA-Asumisoikes Oy. Upeart ansvarade för konstkoordineringen och produktionen av verket.

Foto: Ilkka Vuorinen