Inom kort styrs alla Stena Fastigheters värmesystem med hjälp av AI och avancerad reglerteknik, levererad av Chalmers Ventures portföljbolag, Algeno. AI-styrningen bidrar till minskad förbrukning av värme och ger samtidigt ett jämnare inomhusklimat för hyresgästerna i 26 000 lägenheter.
Stena Fastigheter har efter framgångsrika pilotinstallationer under första halvåret 2022 gått vidare och rullar nu ut Algenos AI-baserade lösning för värmestyrning i hela sitt bestånd av bostadsfastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö under 2023. Utvärderingen av piloterna visade på en besparing på mellan 10 till 15 procent i fjärrvärmeanvändning och ger därmed ett markant reducerat klimatavtryck.
Sedan 2023 är Algeno ett portföljbolag hos Chalmers Ventures.
– Vi är glada över att se Algenos snabba och stabila utveckling, säger Sara Wallin, vd, Chalmers Ventures. Att ta forskning från labb till marknad är viktigare än någonsin. Stena Fastigheters samverkan är ett kvitto på när ny teknik går hand i hand med positiva affärer och god klimatnytta.
Stena Fastigheter är Algenos första kommersiella kund där bolagets AI-baserade värmestyrning under senare delen av april användes för att styra värmen i 18 000 av Stena Fastigheters totalt 26 000 lägenheter och man räknar med att samtliga bostadsfastigheter ska vara anslutna under 2023.
– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Stena Fastigheter visat att det går att rulla ut vår smarta värmestyrning snabbt och i stor skala, säger Emil Gustavsson, vd på Algeno. Vi har därmed demonstrerat att Algenos lösning som är baserad på akademisk forskning vid forskningsinstitutet Fraunhofer-Chalmers Centre i samarbete med Örebrobostäder går att realisera kommersiellt. Samarbete med Stena Fastigheter och Örebrobostäder har varit helt avgörande och har gett oss värdefulla insikter om de krav och utmaningar stora fastighetsbolag står inför samt hur man möjliggör utrullning av tjänsten till stora fastighetsbestånd. Att vara del i Chalmers Ventures portfölj innebär ytterligare förstärkta möjligheter och utveckling för bolaget.
Digitaliseringsarbete ger snabb utrullning Stena Fastigheter har under värmesäsongen 2022/2023 kunnat införa AI-baserad värmstyrning i nästan 70 procent av sina lägenheter, vilket gjordes efter utvärdering och beslut baserat på pilotinstallationer i ett mindre antal fastigheter i Stockholm under första halvåret 2022.
– Det unika i det här arbetet är att vi på så kort tid kunnat ta arbetet från pilot till storskalig användning. För att kunna komma hit har vi behövt vara djärva i våra beslut, ta till oss ny teknik och använda den tillsammans med fastigheternas befintliga anläggningar. Genom ett nära samarbete mellan Stena Fastigheter och våra partners Fraunhofer-Chalmers Centre och installatörer har vi kunnat accelerera utrullningen av AI-styrningen, säger Peter Mikulic, chef Digital Transformation på Stena Fastigheter.
Från forskning till kommersiell lösning Algeno startades under våren som ett konkret svar på det behov som stora fastighetsägare har av att adressera och nå Sverige och EU:s mål gällande energieffektivisering för reducerat klimatavtryck. Bakom företaget ligger avancerad forskning vid forskningsinstitutet Fraunhofer-Chalmers Centre i samarbete med Örebrobostäder. Stena Fastigheter har varit med och bidragit till att algoritmen enklare ska kunna implementeras i ett större fastighetsbestånd, liksom till kommersialiseringen av lösningen.
– Vi kan redan nu se att styrningen har haft god effekt. Inomhustemperaturerna har blivit jämnare, vilket ger ett bättre inomhusklimat och en god boendemiljö. Genom att vi kan styra temperaturen efter vädret på ett mycket mer effektivt sätt minskar energiförbrukningen och vi sänker därmed vårt koldioxidavtryck. Ett stort steg på vägen till att halvera vårt klimatavtryck, säger Agneta Kores, vd på Stena Fastigheter i Göteborg.
AI-baserad värmestyrning
Uppvärmning av fastigheter görs idag i större städer till stor del med hjälp av fjärrvärme. Sättet man reglerar värmesystemen är ofta väldigt enkel och man tar bara hänsyn till den momentana utomhustemperaturen vid fastigheten vilket i många fall leder till dåligt reglerade hus där övertemperatur uppstår som kostar fastighetsägaren stora summor i onödig uppvärmningskostnad och ger ett stort klimatavtryck.
Genom att ta in fler parametrar i regleringen av värmesystemen kan man ta hänsyn till fastighetens egenskaper, kollektiva beteenden av människor i husen, väderprognoser för temperatur, vind och solinstrålning, samt prismodeller för fjärrvärmen. Algeno har algoritmer som datadrivet och automatiserat lär sig fastigheternas beteende och skapar AI-modeller som beskriver fastighetens känslighet och påverkan av yttre faktorer. Genom att använda modellerna tillsammans med så kallad modellbaserad prediktionsreglering (eng. model predictive control, MPC) kan man utifrån fastighetsägarens mål och villkor optimera styrningen med hjälp av avancerad optimeringsmetodik.
Algoritmerna har utvecklats vid forskningsinstitutet Faunhofer-Chalmers Centre i samarbete med Örebrobostäder samt med stöd från Energimyndigheten. Algeno är också ett portföljbolag hos Chalmers Ventures.
En reduktion i energiförbrukning för fastigheter har stor påverkan på både fastighetsbolagens fjärrvärmeräkning och på klimatavtrycket i stort. Bara i Sverige finns det många stora fastighetsbolag som påbörjat sin digitalisering med uppkoppling av sensorer och smartare PLCer i undercentralerna där Algeno siktar på att ta en betydande del av marknaden.
Foto: Willgard Krause