Nyheter

White Arkitekter: ”Stadsplanering är inte planekonomi”

”En stadsdel med mer än en funktion är tryggare och mer attraktiv. 15-minutersstaden är inte ett planekonomiskt experiment.”

Det skriver Alexandra Hagen, vd White arkitekter i en debattartikel i Expressen:

Kungliga Automobil Klubben för på denna sidas debattplats fram meningen att utvecklingen mot 15-minutersstäder genom vad man menar är ett planekonomiskt förfall skulle förvandla stadskärnor till förorter. Tvärtom kan 15-minuters staden bidra till bättre livskvalitet, gynna näringslivet och öka hela stadens attraktivitet.”

”15-minutersstäder präglas av närhet och tillgänglighet – inom 15 minuters promenad eller cykeltur ska invånarna kunna få tag i vad de behöver och efterfrågar. Därför innehåller de förutom bostäder såväl arbetsplatser som handel, service, nöjen, kultur och grönytor, och detta skapar förutsättningar för livskvalitet och stadsliv dygnet runt. Sådan stadsplanering har många fördelar:

Syftet med utvecklingen är inte att hindra bilåkning utan att göra mobilitet med gång och cykel mer attraktivt. Närheten till de dagliga behoven minskar dessutom behovet av tidsödande pendling. Det kan samlat bidra till minskade utsläpp, bättre luftkvalitet, mindre energiförbrukning och därmed mer hållbara städer och stärkt livskvalitet.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/stadsplanering-ar–inte-planekonomi-/