Nyheter

Första spadtaget: Myrkdalen centrum, norr om Bergen

Byggnationen av de två flerbostadshusen, Sendo och Skabotn, i Myrkdalens centrum, norr om Bergen i Norge, har godkänts och första spadtaget togs den 2 maj 2023. Projektet är en del av en större utveckling av centrum.

– Utvecklingen av Sendo och Skabotn är en strategiskt viktig satsning för att stärka Myrkdalens attraktionskraft och det är genom utvecklingen av centrum som vi på allvar tar upp konkurrensen med andra fjälldestinationer i Norge, säger Per Brochmann, gruppchef Aurland. Ressursutveckling.

Starten på den fortsatta utvecklingen av bergsbyn

Veidekke Entreprenør AS har valts till totalentreprenör för projektet och planen är att byggnaden ska stå färdig julen 2023. Överlåtelse beräknas ske under fjärde kvartalet 2024. Projektet finansieras genom eget kapital från Myrkdalen Fjellandsby as och lån från Sparebanken Vest.

Som tidigare rapporterats såldes hela byggnaden Skabotn till Vårstølen Utleige AS i april, dessutom har 10 av 22 lägenheter i Sendo sålts.

Sendo och Skabotn är en viktig del i utvecklingen av centrum i Myrkdalen, och är själva utgångspunkten för fjällbyns vidare utvecklingsskede och förtätningen kring hotellet i Myrkdalen. De närmaste åren kommer det att byggas cirka 600 lägenheter, kommersiella ytor, välkomstcentrum, aktiviteter för barn/unga, flera cateringställen samt utveckla gemensamma anläggningar som parkering, busshållplatser, grönområden mm.

– Sendo och Skabotn hade inte varit möjliga att förverkliga utan ett utmärkt lagarbete mellan markägare, Vårstølen, Veidekke, Sparbanken Vest och inte minst fastighetslaget i Myrkdalen Fjellandsby as. Tillräckligt med lokaler och byggstart våren 2023 har varit ett mål vi kämpat mot hela vintern och vi är mycket nöjda med att ha nått det målet, speciellt i ljuset av en svår marknad, säger Frode Rokne, fastighetschef i Myrkdalen.