Nyheter

Viktig milstolpe i bygget av nya Tøyenbadet i Oslo

Råkonstruktionen i stål och betong till nya Tøyenbadet är färdig och Oslo kommun har nått en viktig milstolpe i arbetet med att bygga ett nytt huvudbad i Oslo. Det är nu byggverksamhet på alla fyra våningarna och projektet är i god väg med monteringen av trätakkonstruktionen. under sommaren kommer Oslos största simanläggning att ha tätt tak och fasad.

Råbyggnaden är gjord av lågkolhaltig betong klass A och återvinningsbart stål. Byggnaden mäter 22 meter från källare till tak och har fördelat funktionsytan på cirka 16 000 kvadratmeter över fyra våningar. Projektet har bland annat gjutit alla inomhuspooler, läktare och multihall. Dessutom är stålpoolerna i terapipoolen och inomhuspoolen färdigmonterade.

Efterlängtad badanläggning

– Jag vet att många räknar dagarna tills badrummet öppnar och jag är därför väldigt glad över att råbygget nu är klart. Badanläggningar är bland det svåraste att bygga och därför är det mycket viktigt att det är hög kvalitet i byggarbetet från början till slut. Det är otroligt roligt att se hur byggnaden nu tar form, säger Victoria Marie Evensen (Ap), kommunalråd för industri och ägande.

– Det är fantastiskt att se vårt nya badrum ta form. Om det är något vi behöver mer av i Oslo så är det badrum. Vi tog över ledningen efter ett konservativt fullmäktige som inte byggt ett badrum på 40 år. Vi har sett till en rejäl omställning och äntligen byggs det nya badhuset igen. Vi har sett folk strömma till Manglerud Bad efter att det öppnade och jag kan inte vänta tills vi kan springa in dörrarna här på det stora, nya Tøyenbadet, säger kommunalrådet för kultur, idrott och frivillighet, Omar Samy Gamal (SV).

Planerad färdigställande 2024

Parallellt med att ha uppfört råbyggnaden är projektet väl igång med att montera takkonstruktionen som består av fyra meter höga lådbalkar i massivt trä som ger plats för teknisk infrastruktur, drift och underhåll. De längsta balkarna spänner upp till 43 meter och väger över 40 ton. Samtidigt har vi påbörjat invändiga arbeten i delar av byggnaden, och är i full gång med grund- och betongarbeten till utomhuspoolen. Under sommaren får byggnaden en 11 meter hög glas- och aluminiumfasad som senare i processen förses med limträfenor.

– Det nya Tøyenbadet är ett utmanande och komplext byggprojekt som växer fram med hjälp från flera discipliner. Alla arbeten är nu igång och aktiviteten kommer att öka ytterligare mot sommaren. Runt 220 personer kommer då att arbeta på byggarbetsplatsen för att färdigställa den nya simanläggningen. Vi planerar att färdigställa byggnaden 2024, och har även ett mål om att kunna öppna anläggningen för allmänheten 2024, säger direktör Eli Grimsby på Oslobygg KF.

Höga miljöambitioner

Det nya Tøyenbadet byggs som ett energivänligt passivhus för idrottsanläggningar, och får ett markvärmesystem med energibrunnar som primär energiförsörjning tillsammans med solenergi och fjärrvärme som sekundära källor.

– Oslo kommun har ambitiösa klimatmål, och kommunfullmäktige vill vara en drivande kraft för mer miljövänliga byggnader. Det nya Tøyenbadet blir en av de mest energieffektiva badanläggningarna i Norge, och säkerställer ett miljövänligt utnyttjande av dagvatten, samt energibrunnar och solpaneler för produktion av el, säger Victoria Marie Evensen (Ap), kommunalråd. för industri och ägande.

Projektet kräver miljövänlig materialanvändning och materialåtervinning och har bland annat genomfört den färdiga råbyggnaden i lågkolbetong klass A och 100 procent återvinningsbart stål. Regnvatten, som samlas på taket, måste rengöras helt och återanvändas för att fylla på poolerna. Dessutom är byggarbetsplatsen fossilfri med en stor andel utsläppsfria entreprenadmaskiner.

Ökad poolkapacitet

Det nya Tøyenbadet kommer att bestå av både en inomhusanläggning, en utomhusanläggning och en fullvärdig multihall. Med totalt sju bassänger och en vattenyta på 2 700 kvadratmeter blir den nya anläggningen Oslos största simanläggning och ger en varierad badservice för idrott, skola, hälsa, träning, lek och välmående. Den nya anläggningen får en vattenyta som är 2,5 gånger större än gamla Tøyenbadet, och bidrar till ökad bassängkapacitet i Oslo.

Fakta:

Projekt- och byggledning: Sweco Norge AS

Arkitekt/designgrupp: Asplan Viak AS

Byggentreprenör: AF-Gruppen

Gemensam entreprenör vattenrening och stålpool: ENWA Badeanlegg AS

Rörmokare: Bærum Rørleggerbedrift

Luftbehandling: Bravida Norge

Elarbetare: GK Elektro

Automation: Nordomatic AS

Stiftelsearbetare: Askim Entreprenør AS