Nyheter

Nu påbörjas omvandlingen av Västra Esplanaden – med Umeåbornas hjälp

Umeåborna har nu möjlighet att tycka till om Västra Esplanaden och en del av Storgatan och påverka gatornas utformning. Genom projektet Framtidsgatan börjar kommunen omvandlingen av Västra Esplanaden till en grönare stadsgata.

Umeå växer och vi vill framtidssäkra Umeå för 200 000 invånare. När Västra länken är färdigbyggd tar kommunen över Europavägarna från Trafikverket. När gamla E4 byggs om är ambitionen är att ge plats för nya bostäder, för gående, cyklister och kollektivtrafik i trevlig stadsmiljö och med en förbättrad luftmiljö.

– Projektet Framtidsgatan är ett första steg till att göra Västra Esplanaden till en mer inbjudande plats. Det ska bli intressant att se vilka tankar och idéer som kommer in, säger Katarina Gref, projektledare för Framtidsgatan.

Omvandling genom enkla åtgärder

I projektet Framtidsgatan omvandlas gator genom enkla åtgärder och mindre ombyggnationer med de tankar och idéer som kommer in som underlag. Konsultföretaget Spacescape tar sedan tillsammans med kommunen fram ett förslag för gatorna. När det finns ett förslag är det åter igen möjligt att lämna synpunkter på förslaget. Hela Västra Esplanaden ingår i projektet, men för Storgatan gäller sträckan från Hovrättsgatan till Renmarkstorget. Tidigare under hösten fanns det möjlighet att dela med sig av tankar och idéer för Storgatan.

– Storgatan är i ett annat skede. Där vill vi ha synpunkter på det förslag som har tagits fram. För Västra Esplanaden finns inget förslag ännu så där önskar vi tankar och idéer om hur gatan kan bli bättre, säger Katarina Gref, projektledare för Framtidsgatan.

Synpunkter lämnas på webbsidor

Det är möjligt att lämna synpunkter under tre veckors tid till och med söndag 27 november på webbsidorna:

https://www.placetoplan.com/storgatan

https://www.placetoplan.com/vastra-esplanaden.

De förändringar av gatorna som beslutas genomförs under våren 2023 för Storgatan och våren 2024 för Västra Esplanaden. Projektet Framtidsgatan är kopplat till forskningsprojektet Smarta gator och finansieras av Vinnova, verket för innovationssystem. Utöver Umeå medverkar även Göteborg och Stockholm i projektet.