Pilotprojektet Rantapuisto i Finland för flerbostadshus i trä kommer att slutföras i slutet av 2021 i stadsdelen Niemenranta i Tammerfors. Vilka fördelar erbjuder då träbaserad modulkonstruktion?
Bekvämligheten med att bo i ett hyreshus, de miljövänliga och mysiga egenskaperna hos en träbyggnad, ekonomiskt uppvärmd med jordvärme, vid stranden av sjön Näsijärvi.
Severi Kohtala från Tammerfors är en av de 23 lyckliga lägenhetsägarna i hyreshuset As Oy Tampereen Rantapuisto i trä.
Kohtala letade efter en lägenhet, men inte specifikt i en träbyggnad. Han deltog i en virtuell visning av fastigheten med sin syster främst bara för att ge henne sin åsikt.
– Jag visste inte så mycket om lägenheten innan dess. Jag var medveten om en del prisuppgifter, som verkade minst sagt rimliga, säger Kohtala.
Det var först vid visningen som Kohtala fick reda på att hyreshuset kommer att byggas helt i trä, förutom grunden. Trä användes också i lägenhetens inredningselement. Visningen och lägenhetens utseende väckte hans intresse.
Träbaserad elementproduktion sedan 1985
Hittills har YIT testat träbaserat hyreshusbyggande vid As Oy Tampereen Tohtori i Tammerfors Hervanta-distrikt och vid As Oy Tampereen Rantapuisto i stadens Niemenranta-distrikt, där det senare planeras vara färdigställt i slutet av 2021.
Rantapuisto är YIT:s första flerbostadshus i trä riktat till enskilda ägare och bostadsinvesterare som är byggt av träbaserade moduler som produceras i egen regi.
YIT har en lång tradition av träbaserat byggande. Sedan 1985 har YIT:s träbaserade elementfabrik i Tavastehus producerat olika typer av vägg- och golvelement samt andra kompletterande konstruktionselement främst för låghus.
– Baserat på dessa kompetenser har vi börjat hålla ett öga på framväxten av hållbar utveckling och reflektera över vårt förhållningssätt till byggande av flerbostadshus i trä, säger Marko Oinas, Vice President, Strategy and Development för YIT:s segment Housing Finland och CEE. .
YIT:s flerbostadshus i trä är byggda av träbaserade moduler. De timmerbaserade modulerna till Tampereen Tohtori köptes från en extern leverantör, medan modulerna till Rantapuisto har tillverkats i egen regi av YIT.
Genom att använda dessa två olika produktionssätt gjorde det möjligt att testa scheman, kostnader, produktlämplighet och tekniska lösningar. Enligt Oinas är kostnadseffektivitet för närvarande den största utmaningen när det gäller träbaserat byggande.
– Den utmaningen måste lösas innan flerbostadshus i trä produceras i större skala, påpekar Oinas.
Vad har flerbostadshus i trä och kryssningsfartyg gemensamt?
I modulbyggande monteras och utrustas lägenheterna på fabrik. Byggnaden monteras sedan på byggarbetsplatsen med hjälp av moduler som legoklossar, följt av el- och röranslutningar.
Genom att arbeta på varvet i Åbo har Kohtala blivit bekant med användningen av modulkonstruktion för kryssningsfartyg, så byggmetoden för hyreshuset i trä väckte förtroende för honom.
– Ju mer du kan bygga element under optimala arbetsförhållanden, desto bättre blir slutresultatet, säger Kohtala.
Enligt Oinas förbättras byggkvaliteten när moduler byggs under varma, torra och väl upplysta inomhusförhållanden.
– Med tanke på väderrisker och arbetsförhållanden är det smartare att tillverka modulerna i en fabrik som gör att man kan nå en mycket hög färdigställandegrad. På byggarbetsplatsen kan det träbaserade materialet i den färdiga modulen snabbt installeras för att skydda det från väderförhållandena, tillägger Oinas.
Kunderna skyddas av reglerna för bostadsbyggande
Nyckelfaktorerna bakom Kohtalas val av lägenhet var dess stilfulla utseende, rimliga pris och det lugna och parkliknande läget vid stranden av sjön Näsijärvi.
– Läget är nästan perfekt för mina behov. Allt jag behöver kan nås med cykel. Det finns också goda kollektivtrafikförbindelser i området, särskilt när Spårvägsprojektet i Tammerfors är klart, förklarar Kohtala.
Enligt Oinas var unga människor och kvinnor starkt representerade bland de intresserade kunderna när premarketing för Rantapuisto började. Deras initiala intresse speglade vissa ideologiska kriterier som miljövänlighet och lägenhetens koldioxidavtryck.
– Ju närmare de kom att avsluta affären, desto mer styrdes deras beslut av de traditionella kriterierna för att köpa en lägenhet, som byggnadens läge och lägenhetens planlösning, säger Oinas.
Medan Kohtala ser fram emot att flytta in i sitt nya hem, undrar han över vissa saker, som värme- och ljudisoleringen av det träbaserade materialet och hur trä som material kan förändras över tiden. Oinas påpekar att flerbostadshus i trä delar åsikter mer än betongbyggnader: vissa gillar dem och fattar köpbeslutet eftersom byggnaden är byggd av trä, medan andra har oro över användningen av trä som material. Han konstaterar dock att kunderna är skyddade av de bestämmelser som styr bostadsbyggande.
– Människors intryck utifrån äldre flerbostadshus är att grannljud kan höras i så stor utsträckning att det kan störa. Men både betong- och träbyggnader som uppfyller dagens regelverk har bra ljudisolering.