OBOS påbörjar nu försäljningen av de första bostäderna i Sverige genom boköpmodellen OBOS Deläga.
Modellen öppnar möjligheten för en normalinkomsttagare, exempelvis en sjuksköterska med en lön på 35 700 kr[1]i månaden och en kontantinsats på 300 000 kronor – att efterfråga bostäder för upp till 4 miljoner kr genom att deläga bostaden med OBOS, jämfört med 2 miljoner kronor som hade varit taket utan delägande.
För en nyproducerad tvåa för 3 miljoner kronor sänks inkomstkravet från 40 000 till 31 500 kr per månad. Med boköpmodellen vill OBOS bidra till att sänka trösklarna och göra det ägda boendet tillgängligt för fler. De första bostäderna som erbjuds genom OBOS Deläga kommer att säljas i Sollentuna norr om Stockholm, med säljstart 16 juni.
Med OBOS Deläga äger köparen en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden och OBOS äger resterande andel. För den andel som OBOS äger betalar man en samäganderättsavgift varje månad. På det viset ökar andelen tillgängliga bostäder för de som med dagens krav inte kan köpa en bostadsrätt, eftersom både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre.
Det innebär även att köparen kan ha upp till 16 procent lägre inkomst vid köp av en etta och upp till 21 procent lägre vid köp av en tvåa, enligt beräkningar från SBAB[2]. Efter köpet har man varje år möjlighet att öka sitt ägande, med målet att efter tio år äga 100 procent.
– Vi vill öppna dörren till det ägda boendet för fler. Många, även de med medelinkomster, har inte möjlighet att spara till en kontantinsats enligt dagens krav eller saknar anhöriga som kan hjälpa till. Med OBOS Deläga kan vi sänka de trösklarna, vare sig det är en ung förstagångsköpare eller en familj som vill gå från det hyrda till det ägda boendet. OBOS bygger utifrån hur folk vill bo, och vill ge fler möjligheten att välja det ägda boendet som oftast ger en lägre boendekostnad och en fot in i bostadsmarknaden, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS storstadssatsning i Malmö, Göteborg och Stockholm
– För många människor är tröskeln in till bostadsmarknaden hög. I synnerhet unga vuxna är idag begränsade av bland annat införandet av bolånetaket och amorteringskraven. Dessutom har vi en strukturell brist på bostäder, inte minst i storstadsregionerna, vilket i förlängningen hotar tillväxt och jobbskapande. För att komma tillrätta med problemen krävs branschöverskridande samarbeten men också att vi vågar tänka nytt. OBOS modell Deläga är ett viktigt steg på vägen mot en mer flexibel bostadsmarknad och vi är glada över att få vara med och erbjuda fler en chans att komma in i det ägda boendet, säger Klas Danielsson, VD på SBAB.
Ambitionen är att 20 procent av de bostäder som OBOS i framtiden säljer i storstäderna ska erbjudas genom boköpmodeller som OBOS Deläga. Brf Strandvägen i Sollentuna utgör premiär för OBOS Deläga i Sverige, där minst 10 lägenheter kommer att erbjudas genom OBOS Deläga.
– Vi presenterade våra planer med OBOS Deläga i november och har sedan dess jobbat intensivt för att göra boköpmodellen tillgänglig för den svenska marknaden. Som en samhällsengagerad bostadsutvecklare är det såklart glädjande att redan nu kunna erbjuda fler att ta steget till att äga sitt boende. Vi vill ta vårt samhällsansvar och bidra med lösningar för att göra bostadsmarknaden tillgänglig för fler, avslutar Sofia Ljungdahl.