I en gräsbevuxen slänt nära Bonn-Olles hus ska nu uppföras ett torn med sex lägenheter. Tornet blir åttakantigt, med faluröd träfasad och ett utanpåliggande trapphus i gult och utanpåliggande hisschakt med gul dekor. Ljussättningen blir något spektakulär. Med upplyst hisschakt och accentuerade belysta lodlinjer i hörnen kommer tornet att lysa lite grann som en lykta i Örnsköldsviksnatten.
Hur kom då byggherren på idén till detta lika tokiga som roliga hus?
– Vi och arkitekten ville inte åstadkomma något vanligt fyrkantigt utan lite annorlunda. Markytan var mycket begränsad och vi ville inte bygga för nära grannhusen. Målet var att bevara kulturmiljön och samtidigt göra området ännu trevligare, berättar Anders Nordin, vd för och delägare i Byggsigurd.
Tornet får sex lägenheter på 102 kvadratmeter. Det blir utsikt i alla väderstreck och med en morgon- och en kvällsbalkong. Något inre trapphus behövs inte eftersom hisschaktet blir utanpåliggande och från hissen stiger man rakt in i sin egen hall.
Lite betong och mycket trä
Plattan på mark, bottenvåningen och första mellanbjälklaget byggs i betong. Alla bärande delar ovanför detta uppförs med trä.
– Jag har inget emot betong och stål, men när det blir lika bra eller bättre använder vi trä. Det är helt enkelt vår filosofi för miljöns och klimatets skull, betonar Anders Nordin. En av många fördelar är att trä är lätt och därför sparar man in på grundläggning och det som behövs för husets bärighet. I detta fall är inte de vertikala lasterna det avgörande, utan vindlasterna på huset. Dessa kräver en stabil grund för tornet att stå på.
Tornet får tjocka väggar och bra isolering. Som värmekälla kommer bergvärme (markvärme) att användas. Ett enda borrhål krävs för att klara värmebehovet. Värmepumpen dimensioneras för behovet under alla årstider. Dock installeras en elpanna som reserv och för spetslast.
För värmeåtervinning kommer inte FTX att tillämpas. Värme ur frånluften går till värmeväxlare och används som tillskott i uppvärmningssystemet tillsammans med bergvärmen. Tilluften i ventilationen kommer att förvärmas i marken.
Solceller installeras på taket och som en markanläggning. Elen räcker för att driva värmepumpen och för varmvatten. Vid överskott på el kommer denna att kunna säljas till nätet. Den enda energi som behöver köpas är el till hushållen.
Ljussättning
Anders Nordin kom med idén att göra Bonn-Olles Torn åttakantigt. Det blev sedan upp till arkitekten att ta fram designkoncept och rita planlösningar.
– Huset kan sägas bestå av åtta moduler eller tårtbitar. Tornet bärs upp av en mittpelare i betong och trä, samt prefab ytterväggar i trä, berättar Linda Näslund, ägare till Näslund Arkitektur. Lägenhetsplanen består av en grundläggande planlösning där kök, bad och extra toalett har fasta lägen, medan mellanväggar och fast inredning är flexibla och anpassas efter köparnas önskemål.
För den väl utarbetade ljussättningen har Näslund Arkitektur samarbetat med ljusarkitekten Anton Martiin och Sara Grünning från VRÅ. Hörnen på tornet kommer att bli bakombelysta för att markera den oktagonala formen med dekorativt ljus. Ljuspalten är faluröd liksom resten av fasaden.
– Vi har även svarat för markplaneringen på gården med bland annat carport och en fin uteplats, avslutar Linda Näslund.
FAKTA
Tidplan: april 2021–juni 2022
Byggherre: Byggsigurd AB
Byggentreprenörer: Byggsigurd AB, Rekab Entreprenad AB
Arkitekt: Näslund Arkitektur & Fastighet AB
Kostnad: cirka 18 miljoner kronor