Tillsammans med Region Gotland och Urbio utformar Ahlqvist & Almqvist Arkitekter Visborgs kvalitetsprogram. Första delen av programmet utgör cirka 1000 nya lägenheter, där bland annat studentbostäder, bostäder för särskilda behov och förskola kommer att ingå – samtidigt som natur och grönområden ska bevaras.
Den nya stadsdelen Visborg på Gotland kommer att vara öns största exploateringsprojekt någonsin. Det totala området är på 500 hektar och utvecklingen av den nya stadsdelen kommer pågå under flera decennier. På sikt berör kvalitetsprogrammet cirka 4000 nya bostäder. Stadsplanen följer topografin, bebyggelsen är koncentrerad och stadrumsskapande med tydliga gröna gårdar och gröna gaturum.
– Visborg är en helt ny stadsdel som ska ta form, men som anpassar sig efter och tar hänsyn till omgivningen. Mycket fokus har lagts på att ta fram ett område som bevarar så mycket natur och grönområde som möjligt. Visborg ska vara en stadsdel som ger förutsättningarna till att leva mer hållbart och naturnära men med en närhet till Visby, säger Britt Almqvist, VD på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.
På sikt kommer hela området att vara en livlig stadsdel med alla bekvämligheter man behöver så som förskola, vårdcentral, äldreboende, företagsverksamheter och boende men kombineras med naturens lugn. Norra Visborgsområdet, som är den första delen som utvecklas, har en gammal bevarad skog och natur samt över hundra år gamla alléer som anlades när Visborg var ett militärområde. Centralt i Visborg ligger tallskogsområdet och stadsdelsparken Donners hage, som är en knutpunkt för hela området.
– Det var viktigt att verkligen integrera naturen i alla delar av Norra Visborg och att behålla så mycket natur som det bara går. Exempelvis kommer det att finnas parkeringshus, för att spara in på markytor som annars behövs till parkeringsplatser. Dessutom premieras andra färdmedel än bil i området, med gång- och cykelvägar som leder in till centrala Visby genom stråket ”Diagonalen” genom Donners hage, berättar Britt Almqvist.
Utöver att bevara så mycket natur och grönområde som möjligt vill man i projektet ta hand om de kulturvärden som Visborgsområdet bär på, inte minst Norra Visborg. Den tomt som i Pippi Långstrump filmerna utspelar sig som Pippis hem, planeras för en förskola med tillhörande lekområde. Även rester av den militära verksamhet som funnits i området som dragning av järnvägsspår och militära byggnader är komponenter som är viktiga kulturvärden för området.