Exploatörer har nu fått igenom egna planer för två nya bostadsområden i Härryda med sammanlagt 1 200 bostäder. Det är en bergtäkt i Mölnlycke och en stor grönyta i ett villaområde i Björröd i Landvetter som nu blivit antagna med så kallad exploatörsdriven detaljplan.
Den 15 juni antog Härrydas kommunfullmäktige två stycken detaljplaner med totalt cirka 1 200 bostäder, varav 300 bostäder i Björröd i Landvetter och minst 900 bostäder i Bråta Wendelstrand i Mölnlycke. Antagandena innebär inte bara att kommunen får ett välbehövligt tillskott av nya bostäder på kort pendelavstånd till Göteborg, utan också att kommunen går i mål med sina första exploatörsdrivna detaljplaner.
– Vår ambition har varit att hitta nya sätt att komma fram med fler detaljplaner snabbare, och där exploatörer tar ett större ansvar och ges möjlighet att utveckla idéer som kanske aldrig hade blivit av. Detta har också gjort att vår förvaltning som fått beröm för samarbetet, får möjlighet att utvecklas ännu mer tillsammans med exploatörer, säger Per Vorberg, kommunstyrelseordförande i Härryda kommun.
Mycket nöjda med samarbetet
Sedan tre år tillbaka har kommunen tillsammans med totalt fem exploatörer drivit två stycken pilotprojekt för nya bostäder. Next Step Group och BRA Bygg i Mölnlycke och Birgitta Wallenstam, OBOS och BoKlok i Björröd.
– Det har varit ett hårt slit och många turer men samtidigt ett fantastiskt bra samarbete med kommunen. Jag som exploatör har fått tydliga, korrekta och trevliga svar om vilka regler som jag ska förhålla mig till under detaljplanearbetet, säger Birgitta Wallenstam. Under detaljplanearbetet har hon sålt sin mark i Björröd till de två aktörerna BoKlok och OBOS.
Målet har varit att inkludera exploatörer i ett så långtgående inflytande över planprocessen som möjligt utan att göra avkall på de formella juridiska delarna som en kommun inte kan lämna ifrån sig. Det gäller exempelvis kontakt med myndigheter och att garantera delaktighet från berörda grannar.
– Det går helt i linje med vår samskapande stadsutvecklingsmodell och stämmer överens med hur vi vill jobba. Den höga ambitionen och resurskompetensen har varit inspirerande och Härryda kommun har visat vägen för hur kommunen och exploatören kan samverka på bästa sätt, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group.
Blandad bebyggelse
De nya bostadsområdena är stora sett ut kommunens perspektiv. 1 200 bostäder motsvarar flera års normalproduktion av planlagda bostäder. I de två planerna blandas villor med radhus och flerbostadshus, vilket efterfrågas av många invånare.
Under detaljplanernas framtagande har flera andra kommuner hört av sig till Härryda för att lära sig om arbetssättet exploatörsdrivna detaljplaner. Många kommuner brottas med bostadsbrist och söker sätt att möjliggöra fler bostäder på kortare tid. Fler sådana planer genomförs och kommer att starta i Härryda kommun.
– När en större del av ansvaret för detaljplaneläggningen flyttas över till exploatören säkerställs genomförandet av projektet på ett bättre sätt än när kommunen helt och hållet håller i pennan, säger Peter Wallentin, plan och byggchef i Härryda och fortsätter:
– Samtidigt har det blivit uppenbart för samtliga byggare i dessa piloter vilken hög kompetens som kommunens medarbetare sitter på och att man inte klarar sig utan dem.
När antagandena av detaljplanerna vinner laga kraft kan de byggas. Ett första spadtag hoppas kommun och byggare kunna genomföra redan i höst.
Läs mer på harryda.se/exploatorsdriven